Historiaa

Lux-pölynimuri täytti vuonna 2012 pyöreät 100 vuotta.

Vuonna 1912 ruotsalainen Axel Wenner-Gren koputti lampputehdas AB Luxin ovelle ja esitteli sähkökäyttöisen pölynimurin. Hänen yhdessä insinööri Sven Carlstedtin kanssa kehittämänsä Model I painoi 14 kg ja oli kodin hankinnaksi varsin hintava. Axel Wenner-Gren kehitteli laitetta ja Model II painoi enää 9 kg ja laite menestyi hyvin Saksan markkinoilla. Jo seuraavana vuonna oli ranskalaisten ja englantilaisten vuoro ihastua tähän elämää helpottavaan keksintöön.
Vuonna 1919 myyntiverkosto oli kasvanut kattamaan lähes koko Euroopan. Luxin menestystarina oli alkanut ja teki ensimmäisestä pölynimurikauppiaasta yhden aikansa varakkaimmista teollisuusmiehistä.

Nyt pölynimurin tuntee jokainen, ja sen ensimmäisiin kehittäjiin kuuluva Lux on kodinkonealan johtava suoramyyntiyritys maailmassa. Irtauduttuaan Electrolux Groupista vuonna 1998 yhtiö on kasvanut yli 17.000 myyntiedustajan organisaatioksi, joka tekee vuosittain yli miljoona kauppaa kodeissa eri puolilla maailmaa.

Suoramyynti on tänäkin päivänä yleisin kauppatapa, kun puhutaan kehittyneimmistä pölynimureista ja kodin siivouslaitteistoista. Pölynimurikauppiaat ovat asiantuntijoita, jotka koulutetaan johdonmukaisesti mm. Lux Business Schoolissa. Suomessa suoramyynnin pioneeri on Hedengren. Hedengren aloitti Electrolux-pölynimureiden tuonnin Suomeen 1940-luvulla. Oy Hedengren Direct Ab aloitti suoramyynnin 1960-luvulla. Vuodesta 1960 Hedengren Direct on myynyt yli 560 000 Lux-pölynimuria suomalaisiin koteihin.

 

Hedengrenin historia

Luxin historia

Lux-pölynimurimallit 1912-2012