Luxin historia

1901
AB Lux perustettiin 1901, ja se valmisti ja myi kerosiinivalaisimia ulkokäyttöön. Yritys oli menestyksellinen ja jatkoi menestyksekästä toimintaansa vuoteen 1908. Mutta vuonna 1912 yritys kohtasi kilpailua kun sähköiset lamput valtasivat markkinoita ja tama johti myynnin laskuun. Sopeutuakseen uuteen tilanteeseen yritys alkoi kehittää uusia tuotteita myyntiin.

 

1912
Vuonna 1912, hän keksi sen – kun Axel Wenner-Gren koputti oveen laitteen Model I kanssa, pölynimurin jota hän oli kehittänyt ruotsalaisen insinöörin Sven Carlstedtin avulla. Kun hra Wenner-Gren oli kuullut, että Lux oli kiinnostunut kehittämään pölynimurin, jota myytäisiin Saksan markkinoilla, hän oli varma että Lux vakuuttuisi Model I -imurista. Hän oli oikeassa. Lux näki mahdollisuudet huolimatta siitä, että Model I painoi 14 kiloa ja maksoi 350 Ruotsin kruunua noihin aikoihin.

Pölynimurin lisäksi Wenner-Gren toi mukanaan 10 vuotta myyntikokemusta Saksasta. Joulukuussa hän pyysi yksinoikeutta toimia ja myydä Model I:stä Saksassa. Hänen pyyntöönsä suostuttiin sillä ehdolla, että hän henkilökohtaisesti takaisi vuosittaisen 500 laitteen myynnin.

Hän otti haasteen vastaan ja onnistui. Ja samaan aikaan hän jatkoi työskentelyään Carlstedtin kanssa kehittääkseen kevyemmän, halvemman ja tehokkaamman pölynimurin – kotitalouskoneen josta hän voisi kehittää maailmanluokan teollisuuden.
Hän onnistui jälleen. Täytettyään ensimmäisen sopimuksensa, Wenner-Gren palasi Luxille laitteen Model II kanssa, pölynimurin joka painoi vain 9 kiloa ja maksoi puolet Model I:n hinnasta.

Vakuuttuneena Model II:n myyntipotentiaalista, hän yritti vakuuttaa Luxia ja saada sen valmistamaan laitetta isomman erän. Jälleen kerran hänen suostuttiin eräällä ehdolla. Ehtona oli, että Wenner-Gren saisi 5 000 pölynimurin tilauksen – 10 kertaa aiempaa enemmän takaisi hänelle sopimuksen – ja sen jälkeen Lux investoisi massatuotantoon.

Hän palasi kollegoidensa luo Hampuriin ja tarjosi heille yksinoikeutta myydä Lux II –imuria Saksassa. Vakuuttuneina laitteesta ja sen myytävyydestä he kirjoittivat välittömästi 5 000 laitteen myyntisopimuksen.

1913
Loppu on Luxin historiaa. Tilauksia Lux II –imurista tuli ei ainoastaan Saksasta, vaan myös Ranskasta ja Englannista. Mutta syksyllä vuonna 1913, hädin tuskin vuosi sen jälkeen kun Axel Wenner-Gren tapasi Sven Carlstedtin ja he aloittivat yhteistyönsä Luxin kanssa, bisnes oli kasvanut niin, että Luxilla oli hankaluuksia valmistaa tarpeeksi koneita pystyäkseen toimittamaan Wenner-Gren:n tilaukset.

1919
Vuonna 1919 hra Wenner-Gren ylentyi pölynimurikauppiaasta toimitusjohtajaksi. Siihen mennessä hän oli jo järjestänyt myyntiorganisaatioita ympäri Eurooppaa ja oli hyvässä vauhdissa saavuttaakseen unelmansa maailmaluokan teollisuudesta.

1920
1920-luvun lopulla hänen imureitaan löytyi kotitalouksista ympäri maailmaa. Vuosien varrella suurin osa merkittävistä suunnitteluinnovaatioista, jotka paransivat pölynimureita, oli tullut Luxilta. Itse asiassa yksi alkuperäisistä Lux pölynimureista on parhaillaan esillä Smithsonian Instituutin Cooper-Hewitt National Museum of Design:ssa New Yorkissa. Se ei ole ihme, sillä olemme aina työskennelleet parhaiden suunnittelijoiden ja insinöörien kanssa.

1998
Monen menestyksekkään vuoden jälkeen osana Electrolux Groupia, Luxista tulee jälleen itsenäinen yritys.
Perhe von der Becke ostaa Lux Groupin Electroluxilta. Lux International perustetaan ja sen pääkonttori on Zug:ssa, Sveitsissä.

 

2001
Uusi Lux 1 lanseerataan yhdessä uuden Eco 8000 ja Turbo Clean mallin kanssa.

2004
Lux International on onnistunut viedessään loppuun vaikeat mutta tärkeät Euroopan toimintojen rakenneuudistukset.

 

2005 – 2010
Lux laajentaa maailmanlaajuista toimintaansa aloittaessaan toiminnan yli 10 uudella markkina-alueella mukaan lukien Viron, Liettuan, Latvian, Puolan, Slovakian, Venäjän ja Alankomaat.

 

2006
Forbes Lux Groupin muodostaminen, 50:50 yhteisyrityskumppanuus Lux Internationalin ja Eureka Forbesin välillä, joka on suurin suoramyyntiyritys Intiassa.

 

2008
Maailman innovaation lanseeraus: Lux Aeroguard. Mullistava ilmanpuhdistusjärjestelmä.

2010
Lanseerauksia: Lux Intelligence™, Lux UNIPROF ja Lux Gourmet. Vuonna 2010 innovaatiot jatkuvat ollen jo perinnettä Luxilla.